Juhlitaan.net - Suomalainen juhlaopasJUHLATEtsi     
yrityskategoria   yrityksen nimi   osoite / paikkakunta     
etsi   


Ristiäiset & Nimiäiset Ristiäiset & NimiäisetRippijuhlat & Aikuistumisjuhlat Rippijuhlat & AikuistumisjuhlatYlioppilasjuhlat & Valmistujaiset Ylioppilasjuhlat & ValmistujaisetKihlajaiset KihlajaisetHäät HäätHautajaiset HautajaisetVuoden Juhlat juhlatMuita Juhlia Muut juhlatJUHLISSA MUKANA
Yritysrekisteri YritysrekisteriYritysesittelyt YritysesittelytLiity rekisteriin Liity rekisteriinMUUTA HYÖDYLLISTÄ
Oppaat OppaatTärkeitä lomakkeita Tärkeitä lomakkeitaMatkakohteita MatkakohteitaJUHLITAAN.NET
Lisää suosikkeihisi OppaatTee aloitussivuksi Tärkeitä lomakkeitaLisää linkki / kuva MatkakohteitaMediakortti (PDF) ArtikkelitYhteydenotto Artikkelit

Liputus

Suomen lippu

Liputuspäivät

Liputuspäivät (ohje)

Lippusalot

Lipun nosto ja lasku

Liputusaika

Suruliputus

Kantolippu

Pöytälippu

Vieraiden maiden lippujen käyttö

EU-, ja Saamen lippu

Isännänviiri

Lait ja asetukset

Lippujen arvojärjestestys

Lippulaulu
Lähde

Suomalaisuuden liitto ry
Aurorankatu 7 A 1
00100 Helsinki

Puhelin (09) 442 824
Telekopio (09) 496 871

toimisto@suomalaisuudenliitto.fi
www.suomalaisuudenliitto.fi

Liiton toimisto
Avoinna
arkisin kello 9-15

Paikalla toimistosihteeri
Saila Savinen


Suomen lippu

Suomessa liputtamista valvoo sisäasiainministeriö. Käytännön liputusneuvonnan hoitaa Suomalaisuuden liitto, joka saa tarkoitusta varten valtionapua. Suomalaisuuden liitto myy Suomen ja ulkomaiden lippuja.

Vuonna 1978 annetun lippulain mukaan Suomen lipussa on valkoisella pohjalla sininen risti. Lippu on joko kansallislippu (siniristilippu) tai valtiolippu (ristin keskellä Suomen vaakuna). Kielekkeistä valtiolippua käyttävät puolustusvoimat. Lisäksi tasavallan presidentti käyttää kielekkeistä valtiolippua, jonka tangonpuoleisessa yläkentässä on sini-keltainen vapaudenristi. Tässä oppaassa keskitytään kansallislippuun, jolla jokaisella suomalaisella on oikeus liputtaa.

Kansallislipun on oltava mittasuhteiltaan ja väreiltään oikea. Suomen lippu on suorakaiteen muotoinen vaate. Se on korkeudeltaan 11 ja pituudeltaan 18 mittayksikköä. Lipun värisävyt määrittelee valtioneuvosto. (PMS-värijärjestelmässä sinistä vastaa malliväri 294C).

Lippuun ei saa kirjoittaa, eikä siihen saa kiinnittää tunnuskuvioita tai koristeita. Tämä olisi myös urheilukisoissa muistettava! Lippu ei myöskään saa olla likainen saati repaleinen.

Suomen lipusta annetussa laissa säädetään julkisesta lipun turmelemisesta, epäkunnioittavasta käytöstä tai luvattomasta paikaltaan ottamisesta sakkorangaistus. Väreiltään tai mittasuhteiltaan selvästi säädetystä poikkeavia Suomen lippuja - olivat ne sitten lipun tai tarran muodossa - ei saa myydä.

Vaurioitunutta lippua voi yrittää korjata, mutta tällöin sitä saa käyttää vain sillä edellytyksellä, ettei korjausjälki näy liputettaessa.

Nykyliput ovat materiaaliltaan tekokuitua (polyesteriä), joten ne kestävät hyvin maamme ajoittain ankariakin säävaihteluita. Kuitenkin kaupunki-ilma kaikkine epäpuhtauksineen nopeasti likaa lipun, ellei sitä pestä riittävän usein. Pesu- ja silitysohjeet ovat yleensä lipun mukana. Suomen lippu kuivataan aina sisätiloissa.

Kun Suomen lippu on aikansa palvellut - esimerkiksi sen valkoinen osa kellertynyt ja sininen haalistunut tai sitä ei voi enää huoltaa siistiksi, tulee se hävittää kansallislipun arvon mukaisella tavalla. Lipun voi hävittää polttamalla tai leikkaamalla se pieniksi palasiksi ja poistamalla palat muutamassa erässä normaalin talousjätteen mukana. Tärkeintä on, ettei lippua voi palasista tunnistaa. Lippua ei saa haudata maahan eikä mereen.

Käytöstä poistetulle Suomen lipulle ei saa keksiä uusia käyttötarkoituksia, sillä kansallislippu on isänmaallisten tuntojemme juhlava tulkki. Suomalaiset ovat aina suhtautuneet hartaan kunnioittavasti lippuunsa, ja tämän tavan soisi säilyvän.
Copyright © 2002- LANIQAtuotanto   |   Tervasaarenkatu 3, 48910 Kotka   |   Puh. 0408653534  |  info [a] laniqa.com   |   Sivuston käyttöehdot

Sokos Hotel PresidenttiSokos Hotel Helsinki